De Falklands

De Falklands

27 december 2023

De Falklands

We zijn er en de eerste kolonie pinguïns staat hier op de kant al naar ons te kijken. Een paar dagen geleden voeren we met een zuidelijke wind op de motor op de motor tegen de wind in om wat hoogte te winnen voor een voorspelling van heel harde zuidwestenwind.  Dat ging best voorspoedig, totdat de wind een heel stuk minder werd maar de golven juist hoog en enorm steil. Geen idee waar die golven ineens vandaan kwamen, maar onhandig was het wel. Het net onder de boegspriet verdween af en toe onder water. Toen hebben we het maar even heel rustig aan gedaan. Gevolg was wel dat we een mijl of 30 minder ver zuid uitkwamen dan eigenlijk de bedoeling was. Toen de voorspelde wind kwam was de hoek met die wind minder gunstig en voeren we bijna dwars op de golven. Het water liep af en toe aan beide kanten over het boeisel. De wind was gemiddeld kracht 7 met vlagen 8. De gasten vonden dit wel indrukwekkend en de bemanning ook. De golven waren 4 meter hoog met uitschieters ertussen van 6 meter. Op een paar zeezieken, een paar gebroken glazen en een wandelende koelkast na, is het goed gegaan.

Eenmaal tussen de Falklandeilanden hier waren de golven weg en was er veel zeeleven om naar te kijken. Walvissen, zeeleeuwen, verschillende soorten dolfijnen en veel vogels. Het plekje waar we nu liggen is een prima ankerplek, al waait het nog steeds hard. We moeten maar eens kijken hoe dat met dinghy varen gaat. Zal wel een natte boel worden.

En…. het is vandaag kerstmis aan boord! We hebben gezien de onstuimige tocht ons kerstdiner maar even uitgesteld tot vandaag.