Weddell-eiland

Weddell-eiland

2 januari 2024

Weddell-eiland

Onze eerste landing op de Falklands was op Weddell Island, het op twee na grootste grootste eiland van de Falklands. De rit in de bijboot was al een feestje; een groep Commerson’s dolfijnen begeleidde ons naar de kust en terug. Op de steiger werden we hartelijk ontvangen door een van de eigenaren van Weddell. Hij gaf ons tips waar we het meest kans hadden om wilde dieren te zien en hoe we naar de hoogste punt van Mount Weddell konden klimmen. De meesten van ons kozen voor de wandeling langs de kust en door de weidegebieden van de 5000 schapen van het eiland.

De wandeling bracht ons vanaf de nederzetting (= minimaal 2 permanente bewoners) langs eerste kleine baai waar we veel ganzen tussen een aantal wegroestende jeeps zagen. Daarna zagen we heel weinig tekenen meer van menselijke interactie met de natuur. In de volgende baai jaagden ezelspinguïns in kleine groepjes in het water en maakten spectaculaire manoeuvres het strand op om vervolgens in lange rijen naar een kleine vallei te waggelen. We volgden de pinguïns en al snel zagen we onze eerste pinguïnkolonie! Wat een geweldig gezicht om die honderden pinguïns bij elkaar te zien.

De wandelaars die verder langs de kustlijn liepen tot aan Mark Point zagen de kolonie Magelhaenpinguïns. Deze broeden in uitgegraven holen in de grond. We hebben een aantal leuke foto’s gemaakt van de kleine kuikentjes die hun nieuwsgierige kopjes uit het hol steken. De grootste verrassing was de grote rots die ineens begon te bewegen en een enorme zeeleeuwenstier bleek te zijn die klaar stond om zijn harem te beschermen. Hoewel we tijdens de overtocht naar het schip niet droog hielden kwam iedereen blij terug aan boord.