60 knopen

60 knopen

29 januari 2024

60 knopen

Het is altijd even wennen als je na een tijdje weer aan boord stapt. En zeker als je dat doet op een plek waar het op het ene moment van de dag windstil is en je twee uur later bij windvlagen van 60 knopen van beide ankers slaat.

Want onstuimig weer is het zeker, hier in straat Maggellaan. Gelukkig is het weer ook heel veranderlijk en meestal is het een halve dag later al weer een stuk rustiger. In de nacht is het koud, maar wanneer de zon schijnt is het ook aan dek prima te doen. De Darwin leaders aan boord houden zich bezig met heel verschillende projecten. Onderzoeken naar verschillende vogelsoorten, een onderzoek naar dolfijnen, naar Kelp, etc. Dat kelp groeit hier trouwens overal. Het schijnt wel 60 centimeter per dag te kunnen groeien en is ontzettend sterk spul. Als je er een pluk in je ankerketting hebt kost het veel moeite om het los te snijden en trekken.  In het vissershaventje , hier vlakbij, zijn er ook schepen die het oogsten want het schijnt een belangrijke bron van mineralen en jodium te zijn.

Behalve met het naar de wal brengen en ophalen van de Darwin leaders, houden wij ons bezig met onderhoud. Het schip heeft in deze streken waar het altijd hard waait en je dus onderweg weinig tot niets aan onderhoud kunt doen zichtbaar behoefte aan een beetje aandacht. Klusjes als olie wisselen, maar ook het overhalen van pompen, buitenboordmotoren . In het tuig vetten we de verstaging en we proberen de roestplekken op het staal of de kale plekken op het houtwerk te lijf te gaan met kwast en verf.  En omdat het de afgelopen twee dagen mooi weer was, hebben we al veel kunnen doen. De komende dagen lijkt de wind weer erg hard te worden en dan lukt het niet meer om aan dek te werken. Maar we zullen zien!