Onderhoud in Punta Arenas

Onderhoud in Punta Arenas

2 februari 2024

Onderhoud in Punta Arenas

Nu de Darwin leaders van boord zijn is er meer tijd voor onderhoud. Veel technisch onderhoud, zoals olie verversen of een pomp overhalen hadden we vorige week al gedaan, maar nu kunnen we ook wat lawaai maken. Dus zijn we buiten bezig om overal kleine of grotere roestplekken te bikken, schuren en schilderen. We halen ook wat blokken naar beneden voor wat extra aandacht en vervangen een val. Ook hebben we ons magnetisch kompas, dat hier op het zuidelijk halfrond wel heel erg van streek was geraakt, weer laten compenseren. De voorraden aan boord zijn inmiddels aangevuld en de vriezers en schappen zijn weer vol. Alleen moeten we nog wat witte wijn en verse groenten aan boord nemen, komende week.

Vandaag is er weer zo’n dag met belachelijk veel wind. Schilderen is onmogelijk bij 50 knopen wind, het is niet alleen de verf die van je kwast waait, maar de kwast zelf waait bijna uit je hand! Op zichzelf liggen we hier goed, aan de hogerwal, ten anker. Maar bij zit soort windsnelheden is de druk op het tuig zo groot dat de ankers kunnen krabben. Om dat te voorkomen hebben we – op een waterdiepte van 10 meter, op beide ankers 150 meter ketting gestoken. Vooralsnog houdt het, gelukkig. Maar het hoogtepunt van deze storm moet volgens Windy, dat verrassend goede voorspellingen doet voor dit gebied, moet nog komen.