Puerto Eden

Puerto Eden

14 februari 2024

Puerto Eden

Positie: Chileense kanalen net voorbij Puerto Eden

Jeetje, we weten niet eens waar te beginnen met vertellen. Je valt van de ene verbazing in de andere. Alleen al het varen door deze fjorden is bijzonder. Hoge steile wanden wisselen af met kleine eilandjes en brede inhammen. Soms is het zo nauw dat overige scheepvaart eerst gewaarschuwd moet worden, soms is het ook gewoon weer open water. De wind is al vaker genoemd. Van het ene op het andere moment heb je hier de zgn. Rachas, valwinden tussen de bergen door, die kunnen zomaar tot windkracht 9-10 zijn. En dan plotseling schijnt de zon weer en is het windstil. De nachten zijn koud, je merkt duidelijk de invloed van de gletsjers op de Patagonische ijskap.

Maandag waren we bij de voet van de Pio XI gletsjer, de grootste van allemaal. Dat was echt geweldig, we voeren zo’n 20 mijl de fjord in, begeleid door een school dolfijnen, en zagen de gletsjer groter en groter worden. We ankerden in een klein baaitje zo’n 2 mijl van de voet van de Gletsjer.

De cameramannen hebben geweldige drone beelden gemaakt en het was een aaneenschakeling van wow-momenten. Met de dinghy nog een klein stukje dichterbij de afkalvende voet van de gletsjer, niet té dichtbij natuurlijk want er braken telkens stukken af. Na drie uur zijn we weer ankerop gegaan en met twee topzeilen voor de wind de baai uitgevaren, opnieuw begeleid door een school dolfijnen.

Na deze meer dan fantastische dag zijn we doorgevaren naar Puerto Eden, waar we vroeg in de ochtend aankwamen. Met Paaseiland wordt dit dorpje gezien als een van de meest geïsoleerde bewoonde plekken van Chili. Hier woont een deel van de laatst overgebleven oorspronkelijke bewoners van dit gebied, de Kaweshkar. Er zijn alleen voetpaden en er komt een keer in de maand een boot van het vasteland. We hebben er twee uur op rond gewandeld en daarna zijn we weer ankerop gegaan voor de volgende 90 mijl Fjorden. Morgen varen we voor het eerst weer een stuk op de open oceaan.