Talcahuano

Talcahuano

4 maart 2024

Talcahuano

We hebben de afgelopen dagen genoten van het warmer wordende weer. Dat is een van de speciale dingen van reizen per schip: je ervaart de veranderingen in het weer graad voor graad, in tegenstelling tot de schok als je uit een vliegtuig met airconditioning in de tropen stapt. Die verandering in temperatuur is goed voor het moreel van de bemanning en eindelijk kunnen we weer wat onderhoud plegen zonder dat het vernis van je kwast wordt geblazen. Na Punta Arenas zijn we weer goed bij met het lopende onderhoud, maar het werk stopt nooit op een schip.

Voor anker liggen in de beschutte Bahia de Conception is een groot verschil van het stormachtige Punta Arenas. En dag en nacht wemelt het van de wilde dieren om ons heen. Bultruggen die springen in de ingang van de baai, een vriendelijke zeeleeuw die we Simon hebben genoemd, Inca Sterns die zich druk maken en onze favoriet, de Pelikaan, soepel glijdend totdat hij zijn prooi ziet, die zich met een enorme plons in het water laat vallen.

Talcahuano – Valparaiso

Het schip is vol voor de komende reis naar Valparaiso. Omdat het een korte reis is (250 NM is om de hoek vergeleken met de vorige etappe), hebben we uitgebreid gewerkt aan de reisplanning. Hoe laat moeten we aankomen? Wat zegt het weerbericht en welke snelheid kunnen we maken? We besluiten de loods om 01:00 te bestellen.

Meteen als we de baai verlaten, begint de hoge deining van de Stille Oceaan. De voorspelde wind is er nog niet zodat het schip behoorlijk begint te rollen. Heel oncomfortabel voor de eerste nacht. Zodra de wind opsteekt zetten we zeil en vroeg in de morgen kan de motor gelukkig worden gestopt. Vanwege stormwaarschuwingen verder op zee zeilen we de uren daarna, steeds gijpend, dicht onder de Chileense kust, die die net niet in zicht is.

Maar de voorspellingen blijken niet te kloppen en van storm is geen sprake en dus zetten we beide vierkante topzeilen en de enorme breefok. Met de voorste mast “vol gebouwd” zeilen we nu in een rechte lijn naar onze bestemming.