Valparaiso

Valparaiso

12 maart 2024

Valparaíso

De afgelopen 8 dagen hebben we voor anker gelegen bij de grote havenstad Valparaiso. Het was een drukte van jewelste met containerschepen die arriveerden en vertrokken, sleep- en loodsboten, toeristenboten die rondvaarten door de haven maakten en kleinere vrachtschepen die ook voor anker gingen.

Aan boord hadden we twee Darwin-onderzoekers die zich bezighielden gedrag in een kwetsbaar moerasgebied. Avery onderzocht specifiek de impact van aanwezige honden, zowel straathonden als loslopende huisdieren. Camilla richtte zich op het gedrag van bezoekers die het moeras doorkruisen op weg naar een van de prachtige stranden in het gebied, zonder zich bewust te zijn van de effecten van hun gedrag (zoals afval achterlaten of wildplassen) op het milieu.

Op donderdag was een van de hoofdsponsors uitgenodigd om van dichtbij te zien hoe het project verliep en om de sfeer aan boord van de Oosterschelde te ervaren. We hebben ons natuurlijk van onze beste kant laten zien: het schip was spik en span, er waren heerlijke hapjes en drankjes en we presenteerden de resultaten van de twee onderzoeken. De gasten genoten duidelijk van de middag en avond. Nu het schip weer exclusief voor de bemanning is, ronden we alle onderhoudsklusjes af die nog niet waren voltooid. Het sloepje dat altijd op het hoofddek staat, heeft weer water gezien en we hebben er met de bemanning mee gezeild.

In Valparaiso ligt ook het Chileense opleidingsschip Esmeralde, een zeilboot van 113 meter met 300 trainees aan boord. Enkele bemanningsleden zijn aan boord gekomen om ons schip te bekijken, en het grootste deel van onze bemanning heeft een rondleiding op hun schip gekregen. We zijn bijna klaar voor de volgende etappe naar Callao.