Las Ballestas

Las Ballestas

25 maart 2024

Las Ballestas

Een prachtige vroege aankomst bij de eilanden Las Ballestas, in de hoop de drukte van dagtochtboten te vermijden. Deze eilanden zijn spectaculair, met grote rotsbogen en die uit de zee oprijzen. Sommige zijn favoriet bij de vogels, die heel het rotsachtige oppervlak wit kleuren met guano, wat nogal onaangenaam ruikt als je benedenwinds staat. Grote groepen zeeleeuwen vergezellen ons langs de eilanden. We laten het anker vallen in de luwte van het eiland en laten de rubberboot te water voor een paar verkenningstochten naar de diepzeegrotten en -bogen. Inca-sterns, Peruaanse genten en de machtige pelikanen vliegen om ons heen. Een lokale duikboot ligt vlak bij de grotten voor anker, zij duiken naar octopussen. Halverwege de ochtend komen de toeristenboten binnen, vol met bezoekers. We zijn blij dat we de prachtige eilanden de hele vroege ochtend voor onszelf hebben gehad.

De volgende ochtend maken we nog een stop op het eiland San Lorenzo, net buiten Callao. Nog zo’n ruige, half geërodeerde klifwand met indrukwekkende golven die op de rotsen beuken. Er is een lang zandstrand vol vogels. De rubberboot gaat weer te water voor een paar rondjes langs de zeegrotten en om de dieren van dichterbij te bekijken. Op een gegeven moment stijgen er honderden vogels tegelijk op en vullen ze het luchtruim. Een indrukwekkend gezicht! We zijn nu niet ver meer van de haven van Callao, dus we maken ons klaar voor aankomst. De zeilen worden opgerold, de ra’s recht gezet en de vlaggen gehesen. We zullen eregasten zijn van de jachtclub in Callao, en daarna verder gaan naar Ancon nadat we toestemming hebben gekregen van de autoriteiten. De temperaturen beginnen te stijgen, inmiddels bereiken we elke dag 30°C.