Voorbereidingen Galapagos

Voorbereidingen Galapagos

16 april 2024

Voorbereidingen Galapagos

Vorige week hebben we in Puerto Lucía onze gasten uitgezwaaid en zijn we begonnen aan de voorbereidingen op onze reis naar de Galapagoseilanden. Deze vulkanische archipel ligt in de Stille Oceaan, op ongeveer 500 zeemijlen ten westen van Ecuador. De Galapagoseilanden staan bekend om de grote aantallen endemische diersoorten die er voorkomen. Rond 1830 heeft Charles Darwin hier vele verschillende diersoorten bestudeerd en zijn bezoek aan de Galapagoseilanden bleek de bakermat van zijn evolutietheorie. Tegenwoordig is de gehele archipel een beschermd nationaal park en zee reservaat.

Doordat de Galapagoseilanden zeer uniek zijn, mag je er niet zomaar naartoe varen. Natuurbeschermers en autoriteiten doen er alles aan om te voorkomen dat niet endemische dier- of plantsoorten de eilandengroep bereiken en dus moeten wij ons goed voorbereiden. Zo mogen we bijvoorbeeld veel verschillende soorten groente en fruit niet meenemen, omdat hier beestjes in zouden kunnen zitten. Maar ook rund- en varkensvlees mag niet mee.

Daarnaast is ook het onderwaterschip ontdaan van alle algen en schependieren die aangroeien. In een halve dag hebben vier duikers onder ons schip gezwommen om handmatig alle aangroei te verwijderen. Om er zeker van te zijn dat er geen insecten of ongedierte ‘meeliften’ naar de Galapagoseilanden, is het hele schip uitgerookt. Op de foto bij het nieuwsbericht kunt u de rookwolken uit het bemanningsverblijf zien komen. Inmiddels zijn alle voorbereidingen afgerond en zijn de inspecties van de autoriteiten voltooid. Het schip is volgeladen met proviand en met de nieuwe gastbemanning aan boord zijn we begonnen aan een veelbelovende reis, al is het alleen al door de naamgever van onze wereldreis. Op naar de Galapagoseilanden!

 

Jan-Willem