Vaarwel Galapagos

Vaarwel Galapagos

23 mei 2024

Vaarwel Galapagos!

De tweede Darwin Leader-week brachten we door in Puerto Ayora op het eiland Santa Cruz. Deze keer werden onze zeebenen echt op de proef gesteld, zelfs op de ankerplaats! De baai van Academia is open naar het zuidoosten, en helaas komt de deining meestal uit die richting. Hierdoor schommelde en rolde het schip flink terwijl het voor anker lag. Vooral voor sommige cameramensen en jonge wetenschappers maakte dit het werken achter hun computerschermen erg uitdagend. Ondanks deze omstandigheden presenteerden alle vijf de teams aan het eind van de week succesvol hun resultaten.

Deze keer vond de eindpresentatie plaats aan boord van het schip. Om de avond nog specialer te maken, werden de films en presentaties buiten vertoond op het beamerscherm, met alleen een oude scheepslantaarn voor sfeerverlichting. Met ongeveer 50 mensen genoten we daarna van drankjes en hapjes, en sloten we de avond af met muziek en wat dansen.

De volgende dag, na het afscheid van de Darwin Leaders, zetten we koers naar Baltra. Dit is het enige eiland in de Galapagos waar we voldoende brandstof kunnen bunkeren. De twee uur bij het bunkerstation herinnerden ons er nogmaals aan hoe bijzonder de Galapagoseilanden zijn! We zagen zeeleeuwen die rond het schip speelden, 15 fregatvogels die in de tuigage zaten, een zeeschildpad die bij de achtersteven zwom en een landleguaan op de kade.

Vandaag verwelkomden we onze nieuwe trainees voor de volgende etappe. Na de inklaring bij de douane en immigratie zagen we de eilanden langzaam verdwijnen in ons kielzog. We nemen afscheid van een werkelijk magische plek met unieke wilde dieren. Hopelijk tot ziens, Galapagos! Nu zetten we koers naar onze volgende spannende bestemming: Paaseiland!