De eerste dag

De eerste dag

17 juni 2024

De eerste dag

Terwijl we ons klaar maakten voor de komst van onze nieuwe gasten bij Hanga Roa, was de wind naar het noordwesten gedraaid  en rolden de golven recht het kleine haventje in. Om veilig tussen de brekende golven de haven uit te komen met de rubberboot werd een kwestie van de boot niet te zwaar te beladen en heel goed te timen. Een keer ging dat mis en brak een golf in de boot waardoor deze vol liep en alles en iedereen doorweekt was. De rest van de tijd ging het goed en na een aantal uur was alles en iedereen veilig aan boord. Die nacht betrok de lucht verder en tegen de morgen motregende het. Ook de autoriteiten hadden ook wat moeite veilig aan boord te komen in de nogal ruwe zee op de rede, maar tegen half elf had iedereen toch een stempel in zijn paspoort, was het schip uitgeklaard en klaarde de lucht op. Om nog een laatste mooie foto te maken op Paaseiland, voeren we  naar Anakena Bay, waar cameraman Josh vanaf de wal zijn best deed.  Met alle vierkante zeilen gehesen voeren we tenslotte de baai uit, de oceaan op.

Nagenietend van de walvissen die we meteen al hadden gezien, de mooie dag en het gevoel weer onderweg te zijn, onder zulke mooie omstandigheden , schrokken we van een snelle boot van de Chileense marine die plotseling naast ons opdook en ons sommeerde bij te draaien en vaart te minderen. Het bleek te gaan om de drone beelden die camera man Tom vanaf het schip had gemaakt. Illegale beelden, want we hadden geen vergunning om met de drone te vliegen in Anakena bay. Na enige heen en weer gepraat stapte cameraman Tom op volle zee over op op het marineschip om te laten zien welke beelden hij had gemaakt. Na wat strenge woorden en de inbeslagname van de geheugenkaart uit de drone, mocht Tom weer terug aan boord en kwamen we er goed vanaf.

Onder inmiddels vol tuig voeren we alsnog verder de ondergaande zon tegemoet. Dat we ook nog een grote Mahi Mahi aan de haak sloegen was bijna teveel van het goede. Als dit nog maar de eerste dag is, wat zal de rest van de reis dan allemaal nog brengen?