Rustig ritme

Rustig ritme

20 juni 2024

Rustig ritme

Zo ‘druk’ als de eerste dag kon het natuurlijk niet blijven. Al snel pasten we ons aan aan het rustige ritme van de zee en het wachtsysteem. De wind nam steeds verder af zodat we op een gegeven moment zelfs de motor moesten starten om nog vooruit te komen. Het leverde prachtige beelden op van een strakblauwe oceaan met een lage lange deining en een oppervlak zo glad als olie.  Deze hele reis varen we in het gebied tussen de zuidoostpassaat ( ten noorden van ons) en de westenwindgordel ( ten zuiden van ons).Het weer is dus niet zo makkelijk te voorspellen. Als de depressies wat verder naar het zuiden trekken hebben we hier de zuidoostpassaat. Als de depressies een iets noordelijker route kiezen, beïnvloeden ze het weer op onze breedte en krijgen we een noordelijke of zelfs westelijke stroming. Vooraf hadden we gehoopt op die passaatwind, maar zo is het niet. Om de paar dagen trekt een groot lagedrukgebied ten zuidwesten van ons naar het oosten.

Na de windstille dag leverde dat een rustige  noordelijke wind op, kracht 4, waarmee we met vol tuig een goede snelheid halen. Iedereen is gewend aan de bewegingen van het schip op de golven die zo’n 3,5 meter hoog zijn. Af en toe vangen we een mooie Mahi Mahi of tonijn en het leven is goed aan boord! Sinds gisteren wordt het weer minder stabiel. Regelmatig trekken regenwolken over met – behalve regen- ook meer wind. Inmiddels is die aangetrokken tot windkracht 5 en 6 in de buien en hebben we het boventopzeil opgebonden en de gaffelzeilen gereefd. De verwachting is dat de wind gedurende de dag verder aan zal trekken to 6 of 7 Beaufort en bij de passage van een sort rug van hoge druk, in een keer naar het westen zal draaien. Dat is uiteraard niet zo’n fijn vooruitzicht, maar voorlopig zeilen we met een snelheid rond de 8 knopen richting Pitcairn. So far, so good!