Henderson

Henderson

23 juni 2024

Rustig ritme

Water en lucht. Zover je kijkt is er niets anders te zien. Dagen, weken achter elkaar. Deze oceaan is zo immens groot en dit deel ervan is een van de meest afgelegen plekken. Er is eenvoudig niets en dus is er ook geen scheepvaart, geen visserij, gewoon helemaal niets. Dat de muiters van de Bounty destijds Pitcairn uitkozen om zich te verstoppen is daarom niet zo gek. Dat kapitein Bligh, die verteerd moet zijn van woede en wraakzucht ze na zijn lange reis in een klein bootje naar het vasteland, een lange reis terug naar Engeland en daarn weer terug met een ander schip om de muiters te zoeken, ze hier bijna vond is bijzonder. Bijna, want hij bezocht het eilandje Henderson, dat deel uitmaakt van de Pitcairn groep en besloot dat het geen zin had de andere eilandjes te doorzoeken.

Henderson is ook beroemd door het zinken van de walvisvaarder Essex, dicht bij de Markiezenarchipel, een stuk verder naar het Noorden. De Essex werd tot zinken gebracht door een grote potvis en deze waar gebeurde geschiedenis stond model voor het het beroemde boek “Moby Dick”. De overlevenden van de Essex probeerden in twee kleine sloepen terug te varen naar het Zuid-Amerikaanse vasteland. Uiteindelijk kwamen ze op Henderson, waar ze een aantal mensen achterlieten en voeren ze door. Een klein aantal van hen overleefde de barre tocht en de achtergebleven mensen op Henderson werden gered.

Vannacht passeerden we Henderson Island op zo’n 10 mijl afstand. Het is dat we een kaart hebben, anders hadden we het niet gemerkt in deze grote lege oceaan.