'Ship of Swing'

'Ship of Swing'

'Ship of Swing'

28 juli 2014

Update van kapitein Maarten:
“Na de tour door de Lysefjord en het aanblik op de Preikestolen van onderen hebben we het anker gedropt in een prachtig klein baaitje net ten westen van dat fjord. Heerlijk gezwommen, geslingerd aan de breefokval, BBQ aan en de gevangen vissen erop. Na het eten, toen iedereen helemaal verzadigd was van al het lekkers van Job, hebben we de laatste worstjes rondgedeeld aan de andere boten in de baai.
De volgende ochtend heel vroeg anker op gegaan om de fjorden rond Stavanger achter ons te laten en richting de Bømlafjorden te gaan. Iedereen genoot van de vaart en van de brug onderweg richting Haugesund. Dan ben je weer echt op zee, maar een paar mijl hoger doken we weer naar binnen, de Bømlafjorden in. Daar zijn een paar grote plaatsen zoals Leirvik, maar wij wilden en klein, typisch Noors dorp vinden, dus rustig verschillende plekjes onderzocht en uiteindelijk het schip vastgeknoopt aan een kade in Førde. Daar hebben we een mooie wandeling kunnen maken door een bos/park vol met houten beelden, gemaakt door een kunstenaar met een kettingzaag die daar woont.
Na weer een rustige nacht zijn we vertrokken en hebben we onze weg vervolgd. Om nog meer te genieten van de omgeving het eiland Huglo aan bakboord gehouden en bijna helemaal gerond tijdens de lunch. Wat een prachtig voorbeeld van hoe mooi Noorwegen is! Daarna de Langenuen door omhoog om weer een mooi plekje te zoeken voor de nacht. Het eerste baaitje waar we gingen kijken vonden we niets, dus wat verder gevaren en uiteindelijk het anker laten vallen achter het eiland Rusøya, tussen Vernøya en Kuvagen. Weer een mooie baai en heerlijk gewandeld op Vernøya waar we af en toe ineens een schaap tegen kwamen. Dan restte ons alleen het laatste stukje naar Bergen, wat ook weer prachtig is. Langs vele kleine eilandjes, onder bruggen door en natuurlijk steeds meer zeilschepen om ons heen die ook naar Bergen gingen. Daar voor de haven even onze beurt afgewacht en toen, onder begeleiding van het Wilhelmus vanaf de kant, de haven binnengelopen. Zo had iedereen nog de tijd om Bergen te zien voor ze de volgende dag naar huis vlogen. En aangezien niet alleen de gasten afscheid van ons zouden nemen, maar ook matroos Ben ons voor een paar maanden ging verlaten, wilden we er een klein feestje van maken. Dus wat muziek op dek en voetjes van de vloer. Dat gaf zoveel positieve reactie van de kade, dat al snel ook daar werd gedanst. Zo werd het feestje voor Ben vanzelf een feestje voor Bergen. Het werd alom zeer gewaardeerd en ze noemden ons ‘The Ship of Swing’, hoorden we later van de organisatie van het festival.
Inmiddels hebben we een nieuwe groep aan boord voor de race richting Esbjerg en liggen we bij de startlijn te wachten op wind. Laten we hopen dat deze nog komt voor we om tien uur gaan starten.”