Op naar Schotland

Op naar Schotland

Op naar Schotland

27 juli 2016

Na het festival in Douarnenez werd het weer tijd om een stuk te gaan varen. De gasten kwamen aan boord en hebben het eind van de festiviteiten nog kunnen meemaken. Als aanvulling op het gebruikelijke vuurwerk had de organisatie iets nieuws bedacht: een zeeslag. De replica ‘Étoile de Roy’ viel een Portugees galjoen aan tot het in brand vloog en zonk, tenminste dat speelde ze. Veel kanonschoten en mooi lichtwerk maakten het erg leuk om te zien. Daarna werd er gedanst op een groot podium met de verlichting zo gericht dat de schaduwen op de huizen van alle kanten te zien waren. Maar dat is natuurlijk niet genoeg, dus daarna barste het ‘gewone’ vuurwerk los. 
De volgende ochtend werden nog snel de laatste boodschappen gedaan en toen de trossen losgegooid voor onze reis naar Schotland. De weinige wind die er stond kwam uit het westen, waardoor we motorkruisend de eerste mijlen hebben afgelegd. Tegen de avond ging de wind er helemaal uit en hebben we het tuig weer laten zakken. 
Maar de voorspellingen waren goed en ze kwamen nog uit ook! Vroeg in de ochtend werd de wind wakker en konden de zeilen weer omhoog. Het schip meteen volgebouwd en we deden al snel 4,5 tot 5 knopen op de rustige oceaandeining. Langzaam maar zeker werd de wind sterker en dus onze snelheid hoger. Zes knopen, zeven knopen, acht knopen en het bleef steken op een kleine 9 knopen. Dat schiet lekker op! Inmiddels hebben we wat tuig geminderd: gaffeltopzeil weg, bram en buitenkluiver eraf. Maar nog steeds een dikke 7 knopen met een beetje stroom tegen. Vannacht zal de wind langzaam gaan ruimen en wat afnemen, dus tegen de ochtend zullen we vol tuig aan het zeilen zijn. Maar dan gaat de wind weer even uit, dus we bestuderen de kaart, op zoek naar een leuk plaatsje voor een wandeling of iets dergelijks. Tegen de avond zal de wind terugkomen om ons een nacht verder naar het noorden te duwen. Maar dat zijn allemaal voorspellingen, dus…