Totaalreis

Totaalreis

Totaalreis

28 juli 2016

We worden tot nu toe aan alle kanten verwend! Allereerst het zeilen. Na het eerste stuk door de motor geholpen te zijn gaat het helemaal lekker. Toen de zeilen gehesen werden hebben we de 33 uur daarop heerlijk ‘gespeeld’ met de zeilen. Zeilen erop en eraf en er weer op, gaffeltopzeilen erbij, en er weer af. Gisteren ging, zoals verwacht, de wind in de middag helemaal uit, maar vlak voor het zover was haalden we met behulp van de stroom precies de prachtige baai North Haven van Skomer Island. 
Daar hebben we het anker laten vallen voor een wandeling in dit natuurgebied. Tegen middernacht zou de wind weer opkomen en wel vanuit het zuiden. Ook zou tegen die tijd de stroom mee gaan lopen. Makkelijke keus voor een vertrektijd! 
Dus anker op en al vrij snel grootzeil, fok, topzeil en bram gezet. De stroom hielp ons meer dan de wind, maar langzaamaan kreeg ook die er zin in. We hebben de fok laten zakken en de breefok gehesen. En we hadden nog steeds de stroom mee, dat schoot lekker op. Jammer genoeg krijg je die stroom vanzelf ook weer tegen. Daarom gaat het vanochtend niet meer zo snel. Maar dat zal in de stuurmanswacht straks lang en breed goed gemaakt worden. 
Dan de natuur. Op een reis als deze mag je verwachten dat je een keer een paar dolfijnen tegen komt en een Jan-van-gent zal niet ontbreken. Maar wat we deze reis allemaal al gehad hebben, super! 
Gewone dolfijnen, tuimelaars, een maanvis, zeehonden (gewone en/of grijze, ik weet het niet zeker). En natuurlijk vogels, maar aangezien er geen vogelaar aan boord is, ben ik de vogelaar ;). Jan-van-genten (volwassen en eerstejaars), meeuwen (drieteen-, zilver- en nog een andere), papegaaiduikers (honderden), kleine alken, zeekoeten en nog veel meer waarvan ik de naam niet weet. 
En dan hebben we nog het weer. Alles tussen geen wind en 6 Bft, alles tussen blauwe lucht en felle zon, tot totaal bedekt en mist, droog, miezer, regen en buien. 
Kortom, het lijkt een mooie totaal-reis te worden!