Rotterdamse driemaster ‘Oosterschelde’ viert 100-jarig bestaan

Rotterdamse driemaster ‘Oosterschelde’ viert 100-jarig bestaan

Rotterdamse driemaster ‘Oosterschelde’ viert 100-jarig bestaan

5 september 2017

Op zaterdag 9 september viert de Rotterdamse driemaster ‘Oosterschelde’ haar 100-jarig bestaan. Honderd jaar oud, maar nog lang niet versleten. Nog geen week geleden won het monumentale zeilschip de RDV-2017 trans-Atlantische zeilrace van Canada naar Europa. Niet alleen de schepen in haar eigen klasse werden verslagen, maar de 100-jarige liet ook alle andere deelnemers achter zich!

Ter ere van deze bijzondere verjaardag ligt de ‘Oosterschelde’ afgemeerd in de Leuvehaven bij het Maritiem Museum Rotterdam. De hele dag (van 11:00 tot 16:00 uur) zijn er activiteiten op de kade en aan boord. Er is muziek, er is te eten en te drinken en iedereen die wil kan het schip bezoeken en met de bemanning en alle andere aanwezigen toasten op de volgende 100 jaar!

Zeilend monument
De ‘Oosterschelde’ (50 meter lang, 7,5 meter breed) is de laatste vertegenwoordiger van een vloot van ongeveer 500 driemastschoeners die een eeuw geleden onder Nederlandse vlag voeren. Van 1988 tot 1992 werd de ‘Oosterschelde’ met hulp van vele Rotterdamse bedrijven, instellingen en particulieren, geheel gerestaureerd. Het schip is erkend als monument en is een uniek schip. Wereldwijd is slechts een handjevol andere historische zeilschepen dat in deze conditie is en internationale reizen maakt.

Onafhankelijke wereldreiziger
Sinds de restauratie heeft het schip meer dan 50 landen bezocht, twee reizen rond de wereld gemaakt en expedities ondernomen naar onder meer South Georgia, Spitsbergen en Antarctica. De ‘Oosterschelde’ is financieel onafhankelijk. Iedereen die wil kan als betalende passagier mee op de reizen die het schip maakt. En dat alles met één doel: het schip in de vaart houden en te behouden voor de toekomst.

‘Oosterschelde’ en JINC helpen jongeren hun koers te vinden
De ‘Oosterschelde’ staat midden in de maatschappij. Behalve reizen voor betalende passagiers onderneemt de rederij veelvuldig sociale projecten speciaal gericht op groepen die normaal gesproken niet snel aan boord zouden stappen. In het kader van het 100-jarig jubileum is de ‘Oosterschelde’ onlangs een samenwerking aangegaan met JINC, een non-profitorganisatie die jongeren helpt aan een eerlijke start op de arbeidsmarkt, en met LMC Veenoord.

Zestien jongeren uit Rotterdam Zuid vertrekken volgende week voor de tocht van hun leven. Tijdens de vaartocht naar Engeland, werken de jongeren mee aan boord van de ‘Oosterschelde’. In deze buitengewone, inspirerende omgeving leren ze koers te zetten, te navigeren en aan het roer te staan. Ze zullen meedraaien in de wacht, ervaren dat samenwerking essentieel is. Tegelijkertijd volgen de deelnemers een programma dat gericht is op de ontwikkeling van ‘soft skills’. Het gaat daarbij om zaken als persoonlijk leiderschap, zelfregulering en het vermogen om te gaan met mensen en meningen die anders zijn. Aan het eind van de reis, gelooft JINC, kennen de jongeren hun eigen kwaliteiten en zijn ze beter in staat hun toekomst vorm te geven. Burgemeester Aboutaleb komt op 9 september persoonlijk langs om de jongeren in te schepen en een goede vaart te wensen.

Programma
11:00 uur Muzikale opening met Reinier Sijpkens
12:00 uur Optreden Steelband Marinierskapel
13:00 uur Burgemeester Aboutaleb heet jongeren JINC welkom aan boord
14:00 uur Optreden Steelband Marinierskapel
15:00 uur Lezing Gerben Nab en Frits Loomeijer
16:00 uur Einde dagprogramma

++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Mededeling aan de redactie (niet voor publicatie):

Meer informatie over het schip is te vinden onze website of via de rederij.

Gerben Nab of Elvira Beetstra
010- 4364258

Afzender:
Reederij ‘Oosterschelde’
Leuvehaven 75 t/o
3011 EA Rotterdam
010-4364258
info@oosterschelde.nl
www.oosterschelde.nl