Een kerstgroet

Een kerstgroet

Een kerstgroet

24 december 2017

Jan ten Dam vertelt verder:
“24 December, de dag voor Kerst, en aan boord van de ‘Oosterschelde’ komen we steeds meer in de kerstsfeer. Sinds enkele dagen staat er een kerstboom in de salon en af en toe klinkt er kerstmuziek uit het kotje. Omdat een plan soms pas een echt plan is als het veranderd is naar iets dat je niet van plan was, heeft Maarten vanmorgen het besluit genomen dat we op zee blijven en we dus geen ankerplaats zullen opzoeken. Omdat we vandaag minder wind zullen hebben dan morgen, heeft Maarten ook besloten het kerstdiner te vervroegen naar vandaag. Voor de niet-Nederlanders onder ons is dat juist het goede moment voor zo’n diner, dus zo slecht komt dat ook niet uit. Vandaag is de kok bevorderd tot de belangrijkste persoon aan boord -maar dat geldt dat eigenlijk niet voor elke dag?- en heeft ze in de kombuis de hele dag assistentie van een matroos. Het wordt dus kerstavond op zee met kerstdiner, precies wat veel van de gasten zochten in deze reis.
Ondertussen varen we al enige tijd op ruime afstand van de Atlantische kust van Portugal. Het weer aan dek is de laatste dagen, zeker overdag als de zon schijnt, zeer aangenaam. De passage van de Golf van Biskaje is zeer vlot gegaan en we hebben vanaf vrijdagmiddag heel veel kunnen zeilen. Dit laatste betekent ook dat het wachtlopen voor de gasten weer in ere is hersteld. We leven met zijn allen weer de onregelmatige regelmaat van wachtlopen, eten, slapen en vrije tijd. Ben benieuwd wat de komende dagen ons aan zeilweer zullen brengen, maar de verwachting ziet er goed uit.
Vanaf een onder vol tuig varende ‘Oosterschelde’ een kerstgroet aan de familie en vrienden van de opvarenden en aan de mensen van de rederij.”