Aangekomen in Kaapverdië

Jan ten Dam’s laatste verslag:
“9 januari 2018. Aan alle goede dingen komt een eind, ook aan deze reis. Gisteravond met etenstijd gingen we voor anker bij Palmeira op het eiland Sal. De gehele reis was zeer de moeite waard: het traject Tenerife-Sal hebben we in zes dagen en een totaal van 848 mijl zeilend kunnen afleggen. We hebben alleen de motor nodig gehad om een haven te verlaten en een ankerplaats te naderen. En dat is toch waar de ‘Oosterschelde’ voor op zee is.
Op dit traject hebben de gasten echt kunnen kennismaken met het leven op zee. Dit leven wordt eerst en vooral bepaald door de tijden van wachtlopen en de tijden van ontbijt, lunch en diner. Maar hiernaast is er voldoende tijd om een boek te lezen en te praten met andere gasten. Of gewoon naar de zee te kijken, de uitkijk voor walvissen zoals ik dat wel noem. Meerdere keren hebben we grote groepen dolfijnen gezien, een keer een walvis gespot en vliegende vissen gezien.
Vanmiddag hebben de gasten de gelegenheid na deze tijd op zee weer de eerste wankele stappen op de vaste wal te zetten. Enkelen verkiezen het echter nog aan boord te blijven. Morgen is het om 9 uur tijd het schip (tijdelijk?) te verlaten, maar ik ben blij dan weer naar huis te vliegen waar ik in totaal 3054 mijl kan toevoegen aan mijn lijstje van afgelegde zeemijlen.”