Richard Down vertelt

Richard Down vertelt

Richard Down vertelt

22 mei 2020

Sinds een paar weken delen wij herinneringen van reizigers aan boord van de OOSTERSCHELDE. Zo deelde wij al de verhalen van Alice, Liz en Richard. Vandaag vertelt Richard Down ons meer over zijn reis in 2013 van Santos naar Kaapstad. Richard heeft samen met zijn reispartner Angie maar liefst 11 reizen aan boord van de OOSTERSCHELDE gemaakt sinds 2012! Dat is meer dan 1 reis per jaar.

“Ik heb een foto van de Atlantische oversteek van 2013 bijgevoegd die u misschien al eerder hebt gezien. Het toont de Tristan da Cunha op 19 april 2013  toen we wachtten om te zien of we aan land konden gaan.

Dit is een bijzonder aangrijpende herinnering omdat het zien van Tristan (en mogelijk aan land gaan) al een ambitie was lang voordat ik begon met het varen aan boord van Tall Ships. Ik herinnerde me het nieuws van de verwoestende vulkaanuitbarsting in 1961. Ook herinner ik het werken aan een schoolproject om meer over het eiland te weten te komen toen de evacués een paar maanden later in Engeland aankwamen.

Toen mijn vrouw me vertelde dat ze zich hetzelfde herinnerde en vertelde hoe ze brieven had geschreven aan een aantal kinderen om ze in Engeland te verwelkomen, keken we opnieuw naar het eiland. We kwamen te weten over de St Helena, een Royal Mail-schip dat vroeger van Falmouth, via Ascension, St Helena en Kaapstad naar Tristan da Cunha voer.

We hebben de brochure nog bekeken maar de reis was helaas erg duur. Daarnaast was mijn vrouw ook geen goede zeeman. Toen kwam het idee op om misschien ooit een kortere reis van Kaapstad naar Tristan te maken.

Helaas is mijn vrouw in 2002 overleden. Toen ik voor het eerst aan boord van de OOSTERSCHELDE zeilde in Kaapverdië (2012) hoorde ik over een aankomende reis. Dit zou een oversteek van de Zuid-Atlantische oceaan zijn. Ik wist dat ik als gastbemanning mee wilde zeilen op het traject van Santos naar Kaapstad.

Op deze manier zou in ieder geval een van ons de Tristan da Cunha hebben gezien en misschien zelfs hier aan land zijn gegaan. Helaas was het weer niet kalm genoeg om aan land te gaan. De volgende ochtend hadden we een zeer duidelijk zicht op het eiland voordat wij naar Kaapstad vertrokken.”