Home away from home

Home away from home

My home away from home

19 juni 2020

De afgelopen tijd hebben deelde wij al herinneringen van  Alice, Liz, Richard, Jan, Richard Down en Sara. Ook vandaag delen wij een verhaal. Dit keer van een gast die er vanaf het eerste moment bij was. Frits de Goede maakte in 1993 zijn eerste reis aan boord van de OOSTERSCHELDE en heeft ondertussen meer dan 35 reizen aan boord meegemaakt! Hij vertelt:

“Zeker de beginjaren staan mij nog vers in het geheugen. Het zal er wel mee te maken hebben dat alles toen nog zo nieuw was.

In 1993 maakte ik mijn eerste tocht, van Bergen naar Aeroskobing. Hier lieten de (klein) kinderen van de vroegere eigenaren trots hun eigendomscertificaten zien. Vervolgens zeilde we door naar Skaerhamn. Hier hadden we ‘open schip’ voor de oude eigenaren met familie en oude bemanning. Het was heel emotioneel.

Tijdens het laatste stuk van de eerste wereldreis (1996 – 1998) maakte ik kennis met oceaanzeilen. In Ushuaia aan boord, het woei al stevig. Bij de uitgang van het Beagle kanaal had Gerben het laatste contact met een Chileens station. Op de vraag naar onze eind bestemming – Rotterdam/Europe – volgde een diepe zucht en weather forecast  – 9 bft – VE CON DIOS CAPTAIN (Ga met God kapitein).

Na deze reis heb ik de smaak goed te pakken gekregen en heb ik veel en vooral lange reizen gemaakt.

Door de jaren heen zijn er aan boord sommige zaken veranderd, MAAR een ding is niet veranderd en dat is de keuze voor wat betreft de bemanning. Ik weet niet hoe de rederij het voor elkaar krijgt, maar op de een of andere manier lukt het nog steeds om de juiste personen  te selecteren. Je moet toch uit het juiste hout gesneden zijn om met ons (gasten) het avontuur aan te gaan.

Op een van de laatste reizen riep een van de bemanningsleden (het was even spannend): ‘Zeg opa wil jij deze val even beleggen?!’ Grote schrik / excuses – maar voor mij de zoveelste bevestiging dat het gewoon zo is.

Ondanks dit alles zal ik zo lang mogelijk mee blijven varen .

De OOSTERSCHELDE is en blijft voor mij “My home away from home”.

 

Einde

Groet

Frits de Goede”