Verbeelding of werkelijkheid

Verbeelding of werkelijkheid

Verbeelding of werkelijkheid

23 juli 2020

De afgelopen weken deelden wij al herinneringen van Alice, Liz, Richard, Jan, Richard Down, Sara, Fernando, Arno en Frits. Vandaag delen we de herinneringen van Jacob Zwerver. Jacob was van 2010 tot 2014 onderdeel van onze bemanning en zeilde dus ook de wereldreis mee. Lees hier over zijn meest bijzondere herinneringen:

“Het is al bijna 10 jaar geleden dat ik begon bij de OOSTERSCHELDE. Foto’s geven nog een mooi beeld van hoe we de wereld rondgingen en konden genieten van iets kleins zoals een zwaluwtje 300 mijl voor de kust van de Azoren.

Het was hard werken om ons schip in goede contitie te houden maar achteraf gezien was het het meer dan waard. Af en toe spreek ik nog met oude bemanningsleden. Je hebt toch samen iets speciaals beleefde en bent een soort familie geworden.

Het meest bijzondere vond ik het aangezicht van Tristan da Cunha. Na weken van zee kwam het land langzaam omhoog aan de horizon.

Eerst dacht ik dat ik het mij verbeeldde, maar het was er toch echt! Een klein stukje land in een oneindige Oceaan. De vulkaan lijkt op een golf, of wacht, lijkt de golf op land? De verbazing en opwinding maakte zich van ons meester. Helaas konden we niet aan land. De oceaan was zo wild dat de loods ons niet kon oppikken.

Hierna hebben we nog een eindeloze afstand afgelegd on in Kaapstad te komen in woest weer. Dit vormt je karakter. Het leven aan boord en de no nonsense mentaliteit. Geen TV en geen internet. Dit is ook niet nodig. Je gaat op in het ritme van de oceaan.

In het dagelijks leven merk ik nog regelmatig dat ik veel heb geleerd aan boord van de OOSTERSCHELDE. Volhouden. Na storm komt meestal zonneschijn. Het is het Ying/Yang van een zeiler. Al zeilen we wel bij zowel storm als zonneschijn.

Ook vond ik het erg mooi dat bijna iedereen het T-shirt droeg (zie foto) die ik voor de Kaap Hoorn reis had ontworpen. Erg grappig! Dit was een machtige reis, gelukkig heb ik de DVD nog. Dit is een herinnering die niemand meer van ons af kan nemen.

Voor nu, houd je taai in deze vreemde tijden. Hopelijk gaat het snel weer voorbij.

Met vriendelijke groet van uw voormalig wereldreismatroos (2013-2014)

Jacob Zwerver